Klompenpad Paddenpad

P1160712

Het is stil, heel stil op het ruime parkeerterrein van ’t Mussennest, een pannenkoekhuis aan de noorzijde van het dorp Wapenveld. De verwachting is dat vandaag de temperatuur gaat stijgen naar tropische waarden. Daarom ben ik voor mijn doen vroeg op pad, een uur eerder dan gebruikelijk. Het eerste deel van de route van het Klompenpad van vanmorgen is gelijk aan het laatste deel. Het Apeldoorns Kanaal is waar de aanlooproute eindigt. Aan de overzijde van het kanaal duik in de geschiedenis in. 

P1160716

De Moderne Devotie, die vernieuwingsbeweging uit de late Middeleeuwen is sterk aanwezig geweest in de IJsselstreek, niet alleen in de steden maar ook op het platteland. Op de plek waar ik nu loop stond van 1407-1578 een klooster dat de naam van de buurtschap Hulsbergen had. De leefgemeenschap (waar de Moderne Devotie sterk in was) bestond uit fraters, die de handen vol hadden aan hun gemeenschap en de activiteiten (koeien, molens, steenbakkerij) op hun uitgestrekte landgoed. Nog steeds lopen hier koeien, kunnen mensen hier overnachten, en is er nog een bos, een rivierbos, het enige van zijn soort in de lage landen. Ook is er het ‘Kloosterpad, een gemarkeerde wandeling in het spoor van het verleden.

P1160729

Van dit diverse landschap kom ik in het open landschap van de IJssel. Maar eerst passeer ik een oude dijkstoel, dit is geen variant op een wandelbankje, alhoewel in de schaduw van de dijkstoel wel een picknick-bankje staat. Volgens de begeleidende tekst op de app zouden er in de dijkstoel nog zandzakken opgeslagen liggen, voor het geval  er toch nog hoog water komt. Ik speur door de kieren van de muren, maar ik zie geen zak. Het is ook niet meer nodig want een grote aanpassing in deze streek van Wapenveld tot Veessen heeft gezorgd voor een groot overloopgebied mocht de IJssel buiten haar oevers treden. Uit voorzorg staan de electriciteitsmasten vast op een verhoging.

P1160740

Een lange tocht over de rustige dijk brengt mij bij het oudste gedeelte van Wapenveld. De oorspronkelijke bewoners uit dit gebied werkten in de polder Veluwe. Dan zijn we terug gegaan in de tijd tot de 14e eeuw. Ik steek het kanaal weer over, loop over de oude spoorlijn en steek de doorgaande weg van Wapenveld naar het zuiden over. Dan kom ik in het Wapenvelderzand. Daar is meteen aan verbonden het landgoed Petrea. Momenteel is dit gebied met stuwwallen eigendom van Geldersch Landschap & Kastelen. Rond 1850 was er een andere eigenaar, toen kwam de beroemde weerkundige en oprichter van het KNMI Buys Ballot en kocht het gebied. Hij ging daar aan de slag, bouwde een boerderij, begon met ontginningen en ging stenen bakken. Waarschijnlijk komt van die laatste actie de naam Petrea (petra = steen, rots). 

P1160752

Via een mooie slinger door de bossen van het Wapenvelder-zand kom ik weer bij het kanaal. Maar eerst kom ik nog bij de prachtige molen De Vlijt. Deze achtkantige grondzeiler en het directe gebied in de omgeving zijn een erfgoed geworden en eigendom van ‘Vrieze’s Erfgoed’. Voor de liefhebber van kerkgeschiedenis herbergt deze molen nog een mooi verhaal. In 1834 begon een kerkelijke afscheidings-beweging waarbij mensen de Nederlandsche Hervormde Kerk verlieten. Veel activiteiten moesten in het geheim gebeuren, want anders kon je het staatsgezag op je dak krijgen, want de Nederlandsch Hervormde Kerk was de officiële kerk in de Nederlanden. Het nabijgelegen Hattem was een bron van verzet tegen de officiële kerk. De predikant daar, ds. A. Brummelkamp, ging ook voor in de molen voor de afgescheidenen uit Wapenveld. De mensen die naar deze dienst met Brummelkamp wilden gaan, konden zien aan de stand van de wieken dat hij op komst was.  

Nadat ik mijn waterfles heb bijgevuld bij het gratis watertappunt loop ik via een graspad langs het kanaal naar het noorden tot ik bij de Kloosterweg kom, waar de aanlooproute overgaat in de aflooproute. Wanneer ik over de oude spoorlijn wandel ruik ik specerijen die afkomstig zijn van de specerijenfabriek tussen kanaal en oude spoorlijn.   

Zo kom ik terug bij het ’t Mussennest, waar nog steeds geen gekwetter te horen is. De bezetting van de parkeerplaats is met 100% gestegen. 

 

Wapenveld – Klompenpad Paddenpad – 13 kilometer

 

Advertentie

4 gedachten over “Klompenpad Paddenpad

  1. Eindelijk de langverwachte wandeling in mijn geboortestreek 🙂 Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

    Like

  2. Leuk voor ons als paddenpad -onderhoud-groep om te horen en te lezen dat je het zo hebt ervaren.
    Dank voor het positieve bericht!
    W. Mulder

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.