Geert Grootepad 2, Deventer naar Diepenveen

p1120320

Was de oude Geert nadrukkelijk aanwezig tijdens de eerste etappe (stadswandeling) van het Geert Grootepad, op de tweede etappe is zijn aanwezigheid minder nadrukkelijk. Tegenover het OVstation staat geen standbeeld van onze Geert, maar wel een standbeeld van onze Marthinus Theunis Steyn. Deze Marthinus werd op 2 oktober 1857 geboren in het district Winburg, Vrijstaat, Zuidelijk Afrika. Wat heeft deze latere en laatste president van Oranje Vrijstaat (1896-1902) te maken met Deventer? Hij was een leerling aan het gymnasium in de Koekstad. Vervolgens studeerde hij rechten in Leiden en London. In roerige jaren zeventig is nog gepoogd om het standbeeld verwijderd te krijgen, maar Steyn staat nog steeds zijn mannetje.

p1120329

Door het Rijsterborgherpark, langs het spoor naar Zwolle en door Het Nieuwe Plantsoen rukken we op naar Platvoet, waar we langs de genoemde spoorlijn naar het noorden opstomen. In de bossen bij ’t Bouwhuis treffen we vele grote en dikke bomen aan. We zijn in de buurt van het landhuis Nieuw Rande. Wandellief probeert een boom met open armen te ontvangen. De boom wijkt geen millimeter. Later op onze weg zullen we nog grotere bomen aantreffen en omarmen. Op de Schapenzandweg wordt het wat drukker met wandelaars, gevoegelijk vergezeld van een trouwe viervoeter.

p1120338

Vanaf de Schapenzandweg hebben we een mooi zicht op het landhuis van Nieuw Rande. Het is een huis met een geschiedenis van vallen en opstaan. Dit landgoed is onlosmakelijk verbonden aan Duymar van Twist, die in 1853 het landgoed Smets Rande kocht. Hij was tijdens de aankoop gouverneur-generaal van Nederlands-Indië (1851-1856). Hij liet een nieuw landhuis bouwen: Nieuw Rande (volgens Multatuli in zijn Max Havelaar: over de ruggen van de koelies). Een graag geziene gast op dit landhuis was de man van onze Grondwet (1848) Rudolph Thorbecke. Momenteel is het landgoed en het huis eigendom van IJssellandschap en in het landhuis is hotel/restaurant Gaia gevestigd. Hotel Gaia heeft een twitter account, het laatste bericht dateert van 20 februari 2017 en dat bericht gaat over een social media training voor het personeel. In hoofdletters staat erbij ‘LEERZAAM’. Humor heeft Gaia wel.

p1120343

Op het landgoed lopen veel wandelaars en fietst een enkele mountainbiker. Op de oprijlaan is een buitenexpositie met foto’s en bijpassende teksten van Etty Hillesum, die in Deventer woonachtig was. Wij laten Nieuw Randse achter ons en zien een bordje dat nog uit de tijd van Geert Groote kon stammen. In verweerde tekens worden wij gewezen op de mogelijkheid om naar Deventer te wandelen. p1120345

Wij steken het spoor over op een plek die toebehoort aan een ‘eigen weg’. Het is niet onze eigen weg, maar we mogen er toch lopen. Zal deze overgang op termijn verdwijnen? Wanneer we de eigen weg aflopen hebben we zicht op boerderij Het Klooster Tjoene. Deze boerderij was één van de 26 boerderijen die hoorden bij het Vrouwenklooster van de Zusters des Gemenen Levens, die een klooster hadden in Diepenveen. Deze boerderij is ook wel bekend onder de naam ‘De Roeterds’ omdat van 1660 tot 1928 de familie Roeterd hier boerde. Zes van deze kloosterboerderijen zijn verwoest, de anderen bestaan nog steeds op één of andere manier. De oude kerk in het dorp is de oude kloosterkerk. Het klooster werd al in de 80-jarige oorlog verwoest.
Langs het water van de Diepenveense IJsvereniging komen we aan in het centrum van Diepenveen. De bushalte is vlakbij. Eénmaal per uur gaat de bus tussen Deventer en Zwolle (een Moderne Devotie-bus), maar niet op zaterdag en niet op zondag. Het is vandaag vrijdag. We hebben nog even de tijd om de nabijgelegen winkel Kawin binnen te gaan om te kijken naar tweedehandsspullen. Ik beheers mij en koop geen boek. Wandellief slaat twee thermoskannen in.
Geert Grootepad – Deventer naar Diepenveen – 8 kilometer

Advertentie