Zuiderzeepad (slot)

De cirkel is rond.
We zijn de hele ‘cirkel’ om de oude Zuiderzee rond gegaan. Volgens het boekje rond het Gouden Hart, maar ik zou ook kunnen zeggen: rond het Blauwe Hart. Rond de zee.
Onze eerste etappe begon niet in Enkhuizen, maar in Spakenburg, het oude vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. De dag was 22 november 2017. We probeerden zo veel mogelijk iedere week te wandelen, maar dat is niet gelukt. We liepen er nog wel eens een andere tocht tussendoor. Ook probeerden we de route te wandelen in opeenvolgende etappes, dat is net niet gelukt. Het traject van Dijkeinde naar Amsterdam CS hebben we aan het einde gelopen (in twee delen). Onze tocht eindigde op 11 oktober 2018 op het Centraal Station van Amsterdam, op een stralende dag (maar dat ligt natuurlijk ook aan wandellief).
De 490 kilometers hebben we in 24 etappes gelopen, dat is zo’n 20 kilometer per etappe. Als lange etappe springt de Afsluitdijk er boven uit, we liepen toen van het busstation van Zurich naar het busstation van Den Oever. Het was een prachtige dag met golvende vergezichten.
Ik zou een lijstje kunnen maken van hoogtepunten (nummer 1 tot en met 5) tijdens onze tocht om het Blauwe Hart, maar dat zou ontaarden in willekeur. Dus nu maar een greep uit de tocht. De tocht langs de Gelderse Vallei en de Veluwe was voor een deel bekend, maar het blijft een prachtig gebied. De Weerribben doorkruisten wij in koude dagen, dat betekende dat het heel stil was, de horeca was gesloten, evenzo vele huisjes. In De Lemmer en het Gaasterland raakte ik op voorouderlijke grond en op hoogte. De vlakten van het Friese land. De lange streep van de Afsluitdijk (of beter: de Afsluitdam?). De hekjes op eindeloze grasdijken. De groenten- en zadentuin van Nederland in West-Friesland. Het toerisme in Volendam. De sloten in het Waterland. De dorpen van Amsterdam. Het Gooise matras. De groene wereld van de Eempolder. En tussen dat alles door de vele prachtige stadjes waar we door heen liepen en waar we nog wel eens terug willen komen. (We zijn inmiddels terug geweest in Enkhuizen, waar we het Zuiderzeemuseum bezochten, en Harderwijk.)
In De Lemmer kwamen we een vrijwilligster tegen die zorgt voor de juiste markering bij haar in de buurt. Na al die prachtige kilometers een woord van dank aan alle prachtige vrijwilligers van het Zuiderzeepad, die er voor zorgen dat wij een mooie tocht konden wandelen. In het bijzonder een woord van dank aan de twitterbestuurder van @zuiderzeepad, die ons volgde op onze tocht en die vaak reageerde en bemoedigde.
Mocht je nog aarzelen om deze mooie Lange Afstands Wandeling te gaan belopen, aarzel niet langer, ga op pad, elk seizoen is goed om te beginnen, elk seizoen levert prachtige momenten op.

Advertentie

2 gedachten over “Zuiderzeepad (slot)

Reacties zijn gesloten.