van hier naar daar

Men neme:
twee wandelaars,
één auto
een sliert route
een toefje startplaats
een snufje eindplaats
een eetlepel openbaar vervoer

Meng hierbij twee vragen:
a) hoe kom ik van huis naar de startplaats?
b) hoe kom ik van de eindplaats naar huis?

Ik zal meer noemen dat bij dit recept hoort.
De route is het Zuiderzeepad.
De startplaats is het station van Hynlep.
De eindplaats is, tja, dat is nog even bekijken. In de twee komende etappes willen we uitkomen bij de grote bushalte bij Zürich (in Fryslân), want vanaf deze busplaats willen we in één keer de Afsluitdijk over lopen, honderd jaar na de aanvaarding van de Zuiderzeewet. De afstand tussen het treinstation van Hynlep en het busstation van Zürich is een kleine 30 kilometer, iets te ver voor één etappe. Er zal geknipt moeten worden, zodat we in twee keer de afstand afleggen.

Twee hulpmiddelen gebruik ik om tot een smakelijk gerecht te komen:
* de openbaar vervoer app 9292
* Google Maps met de informatie over het openbaar vervoer

De zoektocht kan beginnen naar een heerlijk wandelgerecht, met een voorafje, een hoofdgerecht en een toetje dat ons weer naar huis brengt.

Op het traject tussen Hynlep en Zurich zoek ik naar het midden. Ik kom uit tussen de dorpen Ferwâlde en Allingawier. In beide plaatsen zie ik op de routekaart een icoon van een bushalte staan. Maar ter hoogte van kilometer 400 zie ik een eindje van de route ook een bushalte staan. Waarschijnlijk ligt die bushalte op de route tussen Allingawier en Ferwâlde.  Maar een kijkje op de OV-app l;eerft mij dat er geen rechtstreekse route is tussen beiden. Ik kies er voor om mij te richten op bushalte Allingawier, omdat deze bushalte dichterbij Zürich ligt.

Stel dat we naar Allingawier rijden, de auto parkeren en vanaf hier naar Hynlep gaan om de wandeling te beginnen. Wat zijn dan de mogelijkheden?
* Vanuit Allingawier kunnen we met een Opstapperbus (een uur vantevoren bellen) naar busstation Bolsward, dan met een bus 44 naar Hynlep Hoek en dan nog een kleine 20 minuten wandelen. Reistijd 1.47 uur (op sommige tijden gaat de reis sneller, bv 1.17 uur).
*  Vanuit Allingawier met de Opstapperbus naar Boalsert (Bolsward), dan met bus 44 naar het zwembad in Warkum (Workum) en dan met de buurtbus naar het station van Hynlep. Reistijd 1:14 uur. 
*  een andere mogelijkheid is om van Allingawier te wandelen naar Skuzum (Idesegahuizum) (10-15 minuten), vandaar met buurtbus 102 naar station Hynlep. Reistijd 0.57 uur. 
*  dan is er nog de mogelijkheid om met de Opstapper naar Boalsert te gaan, dan met bus 99 naar Snits (Sneek) en vervolgens met de Arriva-trein naar Hylpen. Reistijd 1.32 uur.
* er is nog een variant via Bolsward en Sneek naar Hynlep. Dan ga je vanuit Allingawier met bus 96 naar Bolsward enzovoorts. Reistijd 1.06 uur. 

Complicerende factor (alsof het nog niet complex genoeg is) is dat er niet elk half uur of elk uur een bepaalde buslijn is, soms kan er twee of drie uur tussen zitten. Misschien zijn er nog wel meer mogelijkheden, maar vijf kansen vind ik op dit moment genoeg. 

Nu is het de vraag hoe het gaat met de volgende etappe, namelijk van Allingawier naar Zürich?
Het busstation van Zürich is een waar knoopunt op de kop van de Afsluitdijk.  Op Google Maps zie ik dat daar tien verschillende buslijnen zijn. Maar zit er een bus bij die naar Allingawier gaat? 
In de ochtend gaat om 8.46 uur bus 96 naar Bolsward, via Allingawier. Een mooie keus. Reisduur 0.15 uur.  De volgende keer dat bus 96 gaat is om 14.46 uur. 
Een andere mogelijkheid is om bus 90 te nemen, die naar Bolsward gaat (maar niet via Allingawier), in Bolsward gaat Opstapper 9261 (minstens een uur van te voren bellen) naar Allingawier. Deze bus 90 gaat éénmaal per uur. 

Soms is wandelen gemakkelijker dan reizen met het openbaar vervoer. Aan de andere kant:  er is gelukkig nog openbaar vervoer. Speciale dank aan al die vrijwilligers op de buurtbus.

Advertentie

2 gedachten over “van hier naar daar

Reacties zijn gesloten.