Trage Tocht Driedorp

IJs ligt op een plas.

Dit is de omstandigheid waaronder ik op een ‘vroege’ dinsdagmorgen op de fiets stap en naar Driedorp fiets. Dit dorp dient niet verward te worden met Drie. Driedorp is niet groot (excuses Driedorpers), maar Drie is nog kleiner. 

P1090204

Bij de benzinepomp tegenover het kerkgebouw zet ik mijn fiets vast aan een paal. De apparaten stel ik in en ik ga op pad. Al snel merk ik dat er iets aan de hand is met mijn gps, het duurt vele minuten voordat ik het juiste knopje op mijn telefoon heb gevonden en de juiste kant heb uit geduwd. Nu kan ik op pad. De omgevallen boom is tekenend voor de geblokkeerde start. Ik ben hier in een deel van het landgoed Oldenaller en ik zal nog in andere landgoederen terecht komen.

Het gebied rond Driedorp en Appel is een gebied met een lange geschiedenis, ik tref veel kleinschaligheid aan, met bospercelen, graslanden en akkerland, sloten, rabatten, heideveldjes. De grootschalige landbouw heeft hier nog geen vaste voet aan de grond gekregen. Dit zal wel mede te danken zijn aan de landgoederen. In de opsommiging heb ik niet genoemd ‘berg’, maar er is toch werkelijk waar een ‘berg’ op de route en deze is zelfs, zij het met enige moeite, te ontdekken op bijgaande foto. Het is de Kruishaarder Berg. In de loop der jaren zijn meerdere oplossingen aangedragen voor de vraag waar deze berg voor werd gebruikt. Akkerbouw? Een fort? Een legerplaats? Een plek voor een herder om met zijn vee te overnachten? Er zijn weinig aanwijzingen om tot een verstandig antwoord te komen. P1090210

Ik noemde al de boerderijen die hier in het gebied zijn. Hier passeer ik Veldhoef, een fraaie boerderij, die hoort bij het oude erfgoed van jonkheer mr. F. J. C. Schimmelpenninck, die in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw overleed. De boerderij staat statig aan het einde van twee rijen bomen. Dat is trouwens opvallend in dit uitgebreide gebied: de rijen bomen, langs lange lanen en karrepaden en wegen. Alsof iemand vroeger met een lineaal lange rechte lijnen heeft getrokken voor wegen om het gebied te ontginnen en te ontwikkelen. P1090213

Ik kom ook langs de grote boerderij Groot Gerven. Haaks op de boerderij sla ik rechtsaf, dat is geen eenvoudige taak die mijzelf hiermee opleg. Modder en modder. Het doet mij denken aan een oud Engels liedje over een nijlpaard : ‘Mud, mud, glorious mud.’ Het lukt mij om ongeschonden het landgoed Gerven te betreden. Vanmorgen toen ik op pad ging vroor het en dat was te merken aan de ondergrond van de paden die ik bewandelde. De modder was stevig. Nu merk ik dat de temperatuur is gestegen. De modder wordt weer ‘glorious mud’. 

Bij de Woudweg zie ik bordjes van landgoed Appel. Hier neem ik plaats op een bankje voor een lunchpauze. Een dame loopt naar haar auto, terwijl haar hondje belangstelling heeft voor mijn lunch en beker thee. Even later komt een stelletje van een zekere leeftijd langs. Blijkbaar zit ik hier op een kruispunt van wegen, want op het eerste deel van mijn tocht kwam ik bijna niemand tegen. Landgoed Appel is druk bezig om een aantal gebieden om te scholen. Het is de bedoeling dat hier wat meer hei komt, maar nu is het meer een natuurijsbaan.

P1090220Na de eenvoudige, doch voedzame lunch met brood, zonder appel, met een mandarijn, ga ik verder op pad. Ik tref het stelletje van zekere leeftijd weer. Zij lopen nog steeds hand in hand. Ik dien bij een waterplas, die ook op de kaart staat, af te wijken van de route. Het lijkt er op dat het plasgebied met opzet vergroot is. Het pad is onder water komen te staan en bevroren. Ik stap over een ijzerdraad heen en merk al spoedig dat ik niet de enige ben die dat heeft gedaan, voetstappen en pootafdrukken te over.  Het is maar een kleine omweg en ik kom weer op de route om verder over Appel te wandelen. 

P1090222

De schaapskooi (die ook aan het Klompenpad Appeldpad ligt) is nog steeds in goede conditie, zij het dat er geen schaap is te bekennen. Dit onderkomen voor schapen ziet er heel wat beter uit dan het onderkomen dat ik later op mijn pad tegen zal komen. 

Na de bebouwde kom van Appel wordt het tijd om de weg tussen Nijkerk en het Ei over te steken en dan kom ik, geheel alleen, op de Vrouwenweg. Het wordt tijd om mijn wandellief te bellen. De Vrouwenweg is ook een lange rechte lijn, tussen weilanden en een perceel bos. Daarna gaat het van weg naar weiland en weerom. Van de vrouwen naar de vossen, op beide wegen zie ik noch vrouw noch vos. Wel kom ik in het gemengde gebied van grasland en bos en water een schamel onderkomen voor dieren tegen.  

Inmiddels ben ik aangekomen bij Ehrental, een gebied met oude boerderijen en huizen en landerijen. Een gebied met Duitse wortels. Er is ook een aantal jaren alweer een wijngaard Aan de breede beek. Een wandelaar kan er te voet komen. Ik besluit om er langs te lopen en niet dichterbij te gaan, ik heb drinken bij me.

En dan … een asfaltweg. Ja, die komen ook in dit gebied voor. Het is de Slichtenhorsterweg (slingerend door het land van Driedorp naar Nijkerk). Verscholen achter bomen ligt huis De Neude, woonhuis van muziekman Lex Harding. Zijn echte naam staat aan het begin van oprijlaan. 

En dan doemt daar de harde kern van Driedorp op. Ik loop naar het kerkgebouw om er achter te komen welk kerkgenootschap hier diensten houdt. Aan het gebouw is geen enkele informatie te vinden. Ik loop naar de pomp aan de overzijde en ga de pomp- en fietswinkel binnen. De eigenaar is bezig met een fiets van een klant uit Hoevelaken. Ik vraag naar het kerkgebouw. De verhalen komen los, van vroeger en van nu. Vroeger viel deze Hervormde Evangelisatie onder de Hervormde gemeente van Nijkerk. Het kerkgebouw was eigendom van de jonker. Na het overlijden van de jonker kwam het kerkgebouw onder een stichting die nog steeds het beheer voert. Toen in 2004 de PKN ontstond besloot de Evangelisatie zelfstandig verder te gaan, weg onder de vleugels van de Hervormde gemeente van Nijkerk, weg onder de vleugels van de PKN. Sinds 2016 heeft deze Vrije Hervormde Gemeente (VHG) als predikant een emeritus predikant van de Hersteld Hervormde Kerk (volgt u het nog ?). Het is prof. dr. W. J. op ’t Hof, een groot kenner van de zogenaamde Nadere Reformatie. Gemeenteleden en andere kerkgangers komen van heide en verre naar Driedorp om hier onder het Woord te zijn en een kruimeltje op te vangen.

Dit alles komt aan de orde terwijl de fietsenmaker pratend verder gaat met de reparatie (en klantenwerving) en de Hoevelaker ook nog uitlegt waarom hij helemaal naar Driedorp komt voor een reparatie van zijn fiets. 

Rob Wolfs – Trage Tocht Driedorp – 20 kilometer 

Advertentie

2 gedachten over “Trage Tocht Driedorp

Reacties zijn gesloten.