rondje Veluwe (19) ’t Harde naar Oldebroek

Vandaag staat er weer een etappe van het Rondje Veluwe op mijn programma. Het valt nog niet mee om in het oude ritme te komen om iedere week een dag te gaan wandelen. Thuis is er nog van alles te doen en de vermoeidheid is niet ver weg.

P1030544

Ik ga met de fiets naar het station en dan met de trein naar ’t Harde waar we de vorige keer de reis hebben afgebroken. Er valt een lichte regen en ik stop mijn routeboekje in een waterdichte hoes. Ik loop over een carpoolplaats langs de A28 en zie dat een bestelauto een gebroken achterruit heeft en enkele spullen liggen op de grond, waaronder een waterpas. Het lijkt op een inbraak. Ik loop door de bossen en over de hei van De Zwaluwenberg, maar er is geen zwaluw te vinden. Het is grijs weer.

P1030546

Ik ben nog maar een enkele kilometer onderweg of ik hoor het gebulder van kanonnen. De reis van mijn tocht zal ik regelmatig het geluid voorbij horen komen. Wanneer ik in de buurt van Bovenveen ben loop ik over boerenpaadjes, hier heeft de boer een scherpe scheiding aangebracht tussen de wandelweg en de koeienweg. Ik loop aan de goede kant, hoop ik. Gelukkig ontmoet ik op mijn kant geen koeien, die niet van indringers houden.

 

P1030547

 

Ondanks de vele subsidies vanuit Brussel gaat het niet goed met het boerenbedrijf. Dagelijks stoppen boeren. Het is niet meer te doen. Er is geen opvolger. Anderen proberen nieuwe wegen te bewandelen. Een zorgboerderij. Een minicamping. Een landwinkel. Deze boer heeft besloten om een huisje op zijn erf te bouwen. Altijd goed voor een vakantieganger.

P1030548

Wanneer ik Mullegen bereik zie ik de lente in een weiland. Meerdere lammeren hebben zich recentelijk naar buiten gewurmd en drinken nu bij hun moeder. Lamsvlees is lekker, denk ik dan maar.

Aan de zuidkant van Mullegen loop ik over de Laan der Ereleden. Het is een veredeld bospad. Ik heb geen idee om welke ereleden het hier gaat. Van de plaatselijke wandelvereniging? De Dorpsraad? De carnavalsvereniging? In onwetendheid loop ik verder.

P1030549

Ik kom terecht in het bos van Vierschoten, de eigenaar heeft meerdere borden opgehangen om te laten weten wie hier wel en niet mag komen en op welke wijze. Gelukkig zijn wandelaars welkom.

 

 

P1030551

 

Ergens in het bos kom ik deze zelfbouwwoning tegen. Geheel opgetrokken van hout. Het komt nog voor dat mensen hun eigen woning willen bouwen. Dit is wel een heel mooi plekje voor een bouwproject. De eigenaren zijn er nog niet aan toe gekomen om hun eigen tuin te bouwen. Rondom het huis is het nog woest en ledig (op wat afval na).

P1030552

Van Mullegen kom ik in de buurt van ’t Loo. Niet het bos van het paleis maar een buurtschap tussen ’t Harde en Wezep. Hier is iets opmerkelijks. Iemand heeft zijn fantasie de vrije loop laten gaan. In een flinke tuin is er gemetseld, gebouwd, gefantaseerd, met als resultaat een prachtige fantasietuin waar je door heen kunt wandelen en klimmen en op één van de zitjes plaats kunt nemen. Het is niet druk. Naast mij is er een Belgisch gezinnetje dat rondloopt. Het is mogelijk om iets te eten en te drinken in het bijbehorende rustpunt, maar dat laat ik aan mij voorbijgaan. Verder zou ik hier een bed en een ontbijt kunnen krijgen, maar dat kan thuis ook. Hieronder enkele foto’s van deze bijzondere plek.

P1030553

P1030555

P1030560

Voor zo ver de fantasietuin. Ik wandel verder en loop ten noorden van ’t Loo, waar ik een ander staaltje van creativiteit tegenkom.

 

 

 

P1030562

In de bossen van ’t Loo kom ik een fraai theehuisje tegen. Het is achtkantig. Het wordt in het routeboekje vermeld als oriëntatiepunt. Dat is waarschijnlijk momenteel de belangrijkste functie. Het gebouwtje ziet er vervallen uit en is omringd door afval, een oude bank, een versleten trampoline en meer, niet te noemen, zaken. Wanneer je veel grond om je huis hebt is er minder noodzaak om op te ruimen dan wanneer je erf een bescheiden omvang heeft.

P1030563

Helaas werkt afval aanstekelijk. Wanneer er iets in de berm ligt, gooi je er gemakkelijk iets bij. Om nog maar niet te spreken van een rommelige woonkamer, die haast vanzelf steeds rommeliger wordt. Hieronder een flinke uitstalling langs een onverharde weg. Een oud klimtoestel, een dekzeil, palen, netten enzovoorts.

 

P1030564

 

Langs de Vreeweg tref ik een aantal bijzondere huizen aan, elk met een bedrijfshal. Het type huis is een ‘lessenaardak’. Het ziet er wat vreemd uit, maar daar heb je binnen misschien geen last van. Eén van de huizen staat te koop.

 

P1030565

Dan een lang recht pad naar Oldhorst. Een oud landhuis met veel grond (en paarden) er om heen. Het landgoed kent particuliere bewoning.

 

 

 

P1030566

Aan de stenen poort hangt een bordje. Wat die Confedera Export inhoudt weet ik niet. De IVV heeft te maken met boeken, en wel boeken over vogels.

 

 

 

Inmiddels ben ik aangekomen bij de Zuiderzeestraatweg en ik sla links af en loop naar de bushalte. De bus brengt mij via Oldebroek, Elburg, Doornspijk naar het station van Nunspeet. Vandaar ga ik met de trein verder.

Nog wat statistieken van deze wandeltocht:
Ik heb 13.5 kilometer gewandeld.
De tijd die ik daar voor nodig had was 3 uur en 8 minuten.
Dat betekent een gemiddelde snelheid van 4.30 kilometer per uur.

De volgende etappe is nummer 20. Deze gaat van Oldhorst naar Hattem en dan is de cirkel rond en ben ik aangekomen bij het begin.

Voor meer informatie over deze wandelgids en dergelijke gidsen, klik hier onder op Gegarandeerd Onregelmatig.

Advertentie