Schilderspaden – Heelsum

De Utrechtsweg in Heelsum en Renkum is een lange weg.
Geflankeerd door ruime huizen, laagbouw, hoogbouw, winkels, een enkele kerk.
Tussen de huisnummers 126A en 128 in het Renkumse deel van deze weg dien ik mij te vervoegen voor mijn wandeling in het kunstzinnige Heelsum.

Wilt u dit even lezen?!

Tussen de genoemde nummers is een breed pad, breed genoeg voor een gemotoriseerde vierwieler, maar dit soort voertuigen mag hier niet komen. Dit is een particulier en openbaar wandelpad. De zon is ihnmiddels opgekomen en nog niet ten onder gegaan, dus ik mag hier vrij wandelen. Nog voordat ik de Rijksweg onderga met behulp van trappen zie ik een fiets aan de kant van het pad. Iemand heeft toch iets achtergelaten, terwijl er nog zo wordt gewaarschuwd om niets achter te laten, behalve jouw eigen voetstappen. Aan de andere zijde van de voornoemde Rijksweg gaat het pad over de Heelsumsebeek naar de Noordberg, een lichte verhoging in het landschap van de Jufferswaard. De Noordberg en de bijpassende uitzichten was voor de schilders die naar de Veluwezoom trokken een geliefde plek. Hier schilderden zij hun dpoeken, met uitzicht op de berg en juist met uitzicht vanaf de berg. Lang voor dat deze schildersbent dit gebied ontdekte was het een plaats van leven en dood. De heerlijkheid Doorwerth gebruikte deze verhoging in het landschap als een plaats van gericht. In de Franse tijd stond er een galg. In het routeboekje staan afbeeldingen van de kunstschilders Cornelis Kuypers, Hendrik Alexander van Ingen en Barend Ferwerda.

Op de Noorderberg let ik niet goed op de routebeschrijving. Op een kruispunt loop ik rechtdoor en wanneer ik op een T-spliting (met zicht op de uiterwaarden en de rivier) merk ik dat ik de route aan mijn schoenen heb gelapt. Ik keer terug terug op mijn schreden en sla op de kruising af en ga op weg naar het uitzichtpunt. Dit is waarlijk een uitzichtpunt. Er is een bankje en een uitzicht op dit punt van de route. Een jongedame, ge-oordopt en al, zit met gesloten ogen te genieten van het uitzicht. Flarden nevels hangen over de rivier en de uiterwaarden. Ik ga verder naar het oosten in de stilte van de bosstrook. Nog voordat ik bij de biologische boerderij Veld & Beek kom wijst de route mij naar het noorden. Het Heterensevoetpad pad gaat door de velden en komt uit op Broekhorst. Links gaat de doodlopende weg naar een dierenpension en recht naar een weg die onder de Rijksweg doorgaat. Het is de laan van de koningin, die mij naarde voet van het beroemdje kerkje van Heelsum brengt. Er worden in dit kerkje, dat vaak is geschilderd bijvoorbeeld door Barend Ferwerda, geen erediensten meer gehouden. Kerkgangers dienen zich te vervoegen in Renkum, neem ik aan. Langs de Utrechtseweg, ik zal er later langs komen, staat een grote kerk waar vele stoelen zijn. Naast het oude kerkgebouw ligt een kerkhof, waarvan ik niet weet of deze nog in gebruik is. De laan van de koningin brengt mij langs woningen met een ruim erf, waaronder Op de Heuvel. Ik ga de A50 onderdoor en later, op de Utrechtsweg, weer. Terug wandelen naar het pad tussen 126A en 128.
Weer een schilderachtige weg (nou, die Utrechtsweg niet helemaal) in het gebied van Renkum en Heelsum.

Ans Mansveld – Langs schilderspaden van de Veluwezoom – wandeling 4

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.