UITGEDAAGD

Wat krijg je wanneer je twee Camino-liefhebbers bij elkaar zet?
De één vaardig met woorden?
De ander vaardig met lijnen en kleuren?
Dan krijg je een boek voor jongeren (en niet meer zo jongeren) over een tocht op de Camino naar Santiago de Compostella.

In dit boek over pelgrimage naar Santiago de Compostella zijn twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn begint in oktober 1440 in Keulen. Daar ontmoeten wij de schilder Stefan Lochner en zijn vrouw Lisbeth. Volgens dit verhaal hebben zij drie kinderen. Zoon Jakob komt bij een spel met een zwaard per ongeluk om het leven. Zijs zus Josephine is daar zeer van onder de indruk. Zij besluit om naar Santiago te gaan om daar te bidden voor haar broer. Zij heeft een steentje meegenomen van de plek des onheils. Op het steentje zit bloed van haar broer. Vader Stefan is niet enthousiast over het plan van zijn dochter, maar hij ziet ook dat zij volhoudt met haar voornemen. Daarom zorgt vader Stefan voor begeleiding. Bij het bouwen van de Dom is een jonge architect/bouwmeester aan de slag gegaan. Hij heet Thomas. Van zijn vorige leermeester Hans van Keulen is de vraag gekomen of hij de bouwtekeningen van de Dom naar hem wil brengen. Hans van Keulen (oftewel Juan de Colonia) werkt nu aan de bouw van een kathedraal in Burgos. Thomas en Josephine zullen samen optrekken. Eerst naar Aken, dan naar Brussel en dan door naar Parijs en verder naar het zuiden tot zij aan de voet van Pyreneeën komen. In alle grote steden zijn bouwprojekten gaande waar Thomas grote belangstelling voor heeft.

Misschien staat de goede dingen al ergens opgeschreven, en zijn wij er om ze te doen.

Juan de ColoniaDe tweede verhaallijn is van recenter datum. Deze lijn begint in juni 2017 in de sleutelstad Leiden. Vader Sander Verbeek neemt zijn zoon Ruben (15 jaar, die eerst tegenstribbelt) mee op een vakantie die begint aan de Franse voet van de Pyreneeën. Zij gaan vandaar in vijf weken wandelen naar Santiago de Compostella. Zij gaan vanuit Leiden met de trein naar het zuiden. In de trein vanuit Antwerpen treffen zij andere wandelaars die hetzelfde van plan zijn: vader Kristof en dochter Juliette (16 jaar en sportief).

In het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port treffen beide verhaallijnen elkaar. De ene lijn in juni 1441, de andere lijn in juli 2017. De twee jongelui uit Keulen, en de vier wandelaars uit Leiden en Antwerpen lopen dezelfde route die de eeuwen overspant, met de duizenden pelgrims en in recente jaren toeristen. Ieder loopt zijn eigen tocht. Josephine loopt voor haar broer Jakob, Thomas loopt het gedeelte van Burgos naar Santiago voor Josephine. De anderen lopen de tocht als een uitdaging, maar er is onderweg genoeg om aan het nadenken gezet te worden over wat er is gebeurd; Juliette steekt regelmatig een kaarsje aan en neemt haar tijd in de kerkgebouwen. Augustinus en Descartes en anderen komen voorbij. Hoffenkamp heeft subtiele lijntjes gelegd van 1441 naar 2017. Ik weet niet of ik alle lijntjes heb ontdekt, maar meerdere zijn mij opgevallen. Er is wel het één en ander vernaderd in al die jaren. Niet overal is meer een klooster, soms is een beroemd klooster/hospitaal veranderd tot sjiek hotel. Soms is er nog een ruïne over van een gebouw waar Josephine en Thomas aanklopten voor hulp. In de Epiloog lezen we over de thuiskomst van Josephine en Thomas in Keulen, op het moment dat vader Stefan Lochner bezig is met zijn (later beroemde) schilderij ‘Maria in de Rozenhaag’.

In een Naschrift geeft de schrijfster extra informatie over enkele personen die werkelijk hebben bestaan. De Uitdaging van dit boek is natuurlijk om je schoenveters te strikken, je wandelstok te pakken, je rugzak om te doen en op pad te gaan naar het zuiden. Wanneer je daar niet direkt aan toe komt zijn er vele goede suggesties in het boek om aan de slag te gaan met groepen over het onderwerp van dit boek: pelgrimeren. Zelfs jmet de suggestie om ‘Een dagje pelgrim’ te organiseren. De schrijfster is werkzaam als directeur/theologe van een Instituurt voor theologische vorming in het bisdom Antwerpen. De illustratice heeft een eigen bedrijf met Camino-gerelateerd werk.

Een leuk boek om te lezen en om door Uitgedaagd te worden.
Toen ik op Twitter meldde dat ik dit boek had binnengekregen, kwam snel de reactie: ‘Wanneer ga je?’

Martha Hoffenkamp (tekst)
Ellès Verhaar (illustraties)
Uitgedaagd
Uitgeverij Adveniat 2018

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

2 gedachten over “UITGEDAAGD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.