DE WANDELING

Meer dan honderd jaar geleden werd de eerste uitgave van dit verhaal van de Zwitserse schrijver Robert Walser gepubliceerd. De eerste druk kende een oplage van 3600 exemplaren en werd uitgegeven door Huber Verlag. Kort daarop ging Walser weer aan de slag met dit verhaal en samen met vijf andere verhalen werd het uitgegeven, niet door Huber Verlag, maar door Rascher Verlag in 1920. Deze informatie over de geschiedenis van het verhaal en de uitgave daarvan kwam ik tegen in het door Machteld Bokhove (ook de vertaalster, zij overleed in 2020) verzorgde ‘Woord vooraf’.

In dit prachtige verhaal, ‘Der Spaziergang’, van 80 pagina’s neemt de ik-figuur ons mee op een wandeling van een dag. Hij verlaat op een morgen zijn schrijfkamer, gaat de trap af en gaat de straat op. Ten tijde van het schrijven van dit verhaal woonde Robert Walser in zijn geboortedorp Biel, waar hij verbleef op een klein en koud zolderkamertje in het Blaukreuzhotel. Tijdens zijn wandeling ontmoet hij allerhande mensen en gaat hij meerdere winkels binnen. De scene in de plaatselijke boekwinkel zou een plek verdienen in elke boekwinkel. Hij maakte opmerkingen over het protserige opschrift van een bakkerij, hij moedigt een jonge zangeres aan, hij spreekt zichzelf toe, grijpt vooruit op wat er later tijdens zijn wandeling gebeurt. Zijn bezoek aan de meester-kleermaker gaat gepaard met veel kritiek op de kleermaker, die dit niet accepteert. Wanneer hij wacht bij de spoorwegovergang komt er een trein met soldaten voorbij (het is 1917 en de eerste wereldoorlog is in volle gang), aan de andere zijde van het spoor ontmoet hij een welhaast paradijselijk gebied, waar hij de loftrompet over steekt. En plots slaat zijn stemming om, wanneer hij denkt aan een meisje dat hem heeft afgewezen. Hij denkt aan de misstappen in zijn leven. Hij wandelt door een prachtig gebied waar hij lovend over was en nu ziet hij dat de enige weg naar een andere wereld het graf is. De wandeling en het verhaal eindigt met “en alles was donker”.

Het verhaal is een mooie aaneenschakeling van ontmoeting en ontboezemingen, geschreven op een bijzondere toon met veel omhaal en veel bijvoeglijke naamwoorden. Bij de scene in de boekwinkel schoot ik in de lach. Tijdens zijn verblijf in Biel wandelde en schreef Walser. Dit verhaal is een mooie wandeling van observatie en taalgebruik. Mij sprak ook de frisse vertaling aan en ik wandelde mee met Walser, die ene dag.

Naast het ‘Woord vooraf’ en ‘De wandeling” is er een artikel opgenomen van W.G. Sebald ‘Le promeneur solitaire’ over het leven en werken van Robert Walser. Veel is er niet bekend over zijn leven, dat zich veelal in armoede afspeelde. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in instellingen in Waldau en Herisau, dit vanwege zijn geestelijke gezondheid. Tot slot is er nog een bibliografie en een Biografie. In de Zwiterse stad Bern is een ‘Robert Walser Zentrum‘, waar ook aandacht is voor Carl Seelig, die veel contact had met Robert Walser en zijn werk onder de aandacht van het publiek heeft gebracht.

Robert Walser
De wandeling
uitgeverij Rainbow 2021
ISBN 9789041714046

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.