SALLANDSE HEUVELRUG & IJSSELVALLEI

Uitgeverij Elmar heeft een een nieuw deel uitgegeven in de serie: ‘de mooiste netwerkwandelingen’. Voor dit nieuwe deel zijn de wandelaars de IJssel overgetrokken en terug gekomen met mooie wandelingen.

De wandelaars Ad Snelderwaard en Noes Laurier hebben gezocht en gewandeld en opgetekend in de ‘achtertuin’ van de derde wandelaar Menno Faber. Samen zijn zij op de proppen gekomen met 15 wandelingen Van deze 15 liggen er 7 in de prachtige IJsselvallei (één zelfs op de westelijke oever tegenover het mooiste stadsgezicht van Nederland), 3 liggen er in bergachtig gebied, 3 vinden hun weg in het stroomgebied van de Vecht en de Regge. Twee routes (Heeten en Bathmen) liggen middenin het open Sallandse landschap.

De samensteller hebben gebruik gemaakt van het bestaande wandelnetwerk (met plaatjes, cijfers en kleuren) en hebben gezocht naar mooie onverharde paadjes. De kortste route is 9 kilometer en de langste telt 16 kilometers. Deze langste is niet alleen de langste maar is ook de enige lijnwandeling (van het station Olst naar het station Heino). Niet alleen de kilometers zijn aangegeven, maar ook het percentage van de route dat onverhard is. Een route tussen Vecht en Regge is voor de volle 100% onverhard. Daartegenover is de route ‘De overkant van Deventer’ slechts voor 50% onverhard. Uitleg wordt gegeven over de opzet van het wandelnetwerk in Salland, dat net iets anders is dan andere netwerken, maar dat zal vermoedelijk in de praktijk geen problemen opleveren. De Saksen doen het gewoon op hun eigen wijze. In de tekst wordt nog opgemerkt dat er afwijkende markeringen kunnen zijn, zoals ‘klp’, dat betekent ‘markering klompenpad’, maar Klompenpaden zijn er slechts in Gelderland en Utrecht.

Bij elke wandeling er is een helder topografisch kaartje waarin de route is getekend, inclusief de Keuzepunten (zo noemen Saksen hun Knooppunten). De route is in één richting beschreven en pijltjes op het kaartje maken dat ook duidelijk. Wanneer je dan toch nog de verkeerde kant uitloopt …. Verdere info betreft o.a. startpunt/eindpunt, OV, Horeca, routebeschriving via keuzepunten, toegankelijk voor honden of niet en hoe, daarnaast zijn er vele mooie foto’s bij elke wandeling. Verder wordt er boeiende achtergrondinfo gegeven over punten op de route. Met een hoofdletter op het kaartje wordt verwezen naar de relevante info. Daar zit veel info over de geschiedenis van het gebied bij (spreekt mij zeer aan!), maar bij Landgoed ’t Schol is niet vermeld dat dit landhuis een flinke rol speelde in de oorlogsfilm ‘A bridge too far’. Ook is er info over de natuur die je onderweg tegenkomt (of kan tegenkomen) en kan waarnemen (niet ‘spotten’). Daarnaast wordt zelfs de Nederlandse literatuur niet vergeten. Het formaat van het boekje is handzaam en kan ook zo in een jaszak of achterzak verdwijnen.

Mijn indruk van deze wandelgids is positief, maar zoals een wandelaar weet: de ware test vindt plaats tijdens het wandelen. Dus : met deze wandelgids op naar de IJsselvallei & Salland!

De mooiste netwerkwandelingen: Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei

Menno Faber, Ad Snelderwaard, Noes Lautier
Sallandse Heuvelrug & IJsselvallei
Uitgeverij Elmar 2021
in de serie: De mooiste netwerkwandelingen
ISBN 9789038927879
€14,99

Deze wandelgids heb ik ontvangen van de uitgever voor een een recensie op deze website.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.