THE CORONA WALKS

Zij komt uit het hoge noorden.
Al vele jaren woont zij in een zuidelijker gedeelte van ons land, in een vinex-wijk.
Zij fotografeert en schrijft en kan waarnemen. Zij heeft oog voor kleine dingen. Oog voor wat er gisteren niet was en vandaag plotsklaps wel. Oog voor schakeringen in geeltinten en in groentinten. Oog voor wat groeit op onverwachte plekken. Oog voor wat beweegt op twee poten of meerdere pootjes.

Meer dan een jaar geleden breekt de corona-pandemie uit. Elvira Werkman gaat elke dag op ontdekkingstocht met haar camera. Zo legt zij vast wat haar ogen zien aan kleine ontwikkelingen en grote ontwikkelingen in de natuur om haar heen. Driehonderdvijfenzestig dagen gaat zij op pad, een jaar rond. Na een jaar maakt zij een selectie van de foto’s die zij heeft gemaakt in het spoor van de seizoenen. Foto’s van de natuur, de veelkleurige natuur, maar soms staat er ook een brug op of een rijtje huizen op de achtergrond. Elvira leert ons met haar foto’s kijken naar wat voorhanden is in onze omgeving.
Een kleine paardenbloem waar wij aan voorbijlopen
Een bloeiende roos.
De bijzondere bast van een boom.
De waterhoen op zoek naar voedsel.
Een groen blad waar de vorst overheen is gegaan.
Een klavertje vier.
Een gitaarhals aan een boom vastgemaakt.

Per pagina is er soms één foto, op een andere twee of drie of vier of zelfs zes. Soms dacht ik: deze kleine foto op een pagina met vijf collega-foto’s verdient om alleen op een pagina te staan. Op elke pagina staat de datum van de foto en welke dag in de serie van 365 aan de beurt is. Een enkele keer verspringt de tijd om een paar foto’s die bij elkaar horen ook bij elkaar te plaatsen. Er staat niet bij wat er op de foto staat. Het is aan de lezende kijker en de kijkende lezer om dat zelf te ontdekken en de rest door de dagen te volgen. Om na een maand dit boek er bij te pakken en de dag en de maand van vandaag er bij op te slaan. Vertragen, rustig genieten van één foto, klein of groot, en buiten leren waarnemen.

Aan het begin en aan het einde heeft Elvira Werkman een Engelstalige begeleidende tekst geschreven. Zij heeft geprobeerd de tijd te vangen met haar camera. “Time is a human concept.” Ik vroeg mij af: was er voor de mens geen tijd, geen wisseling van dag en nacht, geen wisseling van seizoenen?

kleurrijke beelden
dagen worden seizoenen
op de tijd gepast

Elvira Werkman
The Corona Walks
365 days noticing the art of nature
Pirhana Publishers
2021

ISBN 9798728794943

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.