Groene Wissel 558, Lunteren

p1140660-1Het is fris wanneer Wandellief en ik naar het middelpunt van Nederland gaan. Het startpunt van onze wandeling ligt bij het station van het dorp Lunteren. Hier ligt de wereld aan onze voeten. We zijn niet van plan vandaag de hele wereld te bewandelen. Wij beperken ons tot Lunterse dreven.
Wij verlaten het station in oostelijke richting waar de bossen lonken op deze nevelige dag. Via het Buurtbosch met vele paadjes en vele wandelaars en honden en hondjes komen we langs het Bosbad, dat op deze dag helaas gesloten is. Verder gaat de tocht totdat we bij het Zandgat uitkomen (we zijn dan inmiddels de Hessenweg overgestoken). Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit een gat zonder zand. We zijn hier wel eens verstrikt geraakt in doornenstruiken en puin dat was gestort, maar nu ziet het gat er wat vriendelijker uit. Maar misschien zien we door de nevels de rotzooi niet meer, of is het allemaal opgeruimd? 
p1140663Om het gat uit te komen wordt niet de gemakkelijkste weg gekozen, maar een pad dat steil omhoog gaat op een gladde ondergrond. Het kost enige inspanning om deze hindernis te overwinnen maar we slagen erin op bovenaan uit te komen. Na een paar rustige kilometers zonder andere wandelaars is het hier wat drukker geworden. Al dan niet voorzien van een rugzak en een dopper komen we jong en oud tegen.  

p1140665Hoe dichter we de steen der wijzen Lunteranen naderen hoe drukker het wordt. We gaan even zitten en wanen ons verbonden met het middelpunt. Omdat het uitzicht enigszins beneveld is kunnen we niet genieten van de weidse vergezichten die je hier kunt hebben, tot aan Barneveld toe. Rond het middelpunt zijn lange ronde banken (tweehoog) gemaakt die het hier een uitgelezen plek voor een pauze maken. Vanaf hier dalen we rustig af, passeren de Hessenhut en het restaurant De Goudsberg (met kaboutergolfbaan) en gaan over een fietspad richting Lunteren terwijl we uitzicht hebben op het licht glooiende landschap.

p1140679

Via de Mielweg komen we de bebouwde kom van Lunteren binnen. Gelukkig maakt de wandeling een slinger langs de molen die in het dorp staat. Deze molen heet De Hoop. Nu heb ik het vermoeden dat veel molens in ons land deze naam dragen (in bijvoorbeeld het buurtschap Appel, gemeente Nijkerk, staat een gelijknamige molen). Deze molen is gebouwd in 1855 en is een grondzeiler, maar dat kunt u uiteraard ook op de foto zien. Oorspronkelijk stond de molen aan de noorzijde van het dorp van het dorp op een natuurlijke hoogte, de hoogte is er nog steeds, maar het dorp heeft de molen inmiddels omsingeld.  

p1140684Na een korte culinaire stop in het dorp passeren we het Lunters Vrouwtje. Dit standbeeld is gemaakt door Elly van de Broek in 1983. Laat dat nu ook hetzelfde jaar zijn dat ik mijn Lunters Vrouwtje voor het eerst ontmoette. Of mijn Lunters Vrouwtje model heeft gestaan voor de dame op sokkel weet ik niet. Wat ik wel weet is dat mijn Wandellief mij neemt naar een winkel waar ze bij een bezoek aan het dorp graag komt. BijBlooms & Blossomsis het goed rondkijken en wat kopen. We besluiten om een bijzondere kaarsenhouder te kopen, we twijfelen nog even over formaat ‘groot’ en ‘groter’. Het wordt ‘groot’. Wij gaan niet met lege handen naar het eindpunt van onze wandeling.  

Groene Wissel 588, Lunteren – 9 kilometer

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.