Romeinse Limespad (I), Katwijk aan Zee naar Zoeterwoude-Dorp

Daar sta ik dan.
Het is lang geleden dat ik in Lugdunum Batavorum was. Nog langer geleden waren hier Romeinen de baas. Hier lag de noordgrens van het Romeinse Rijk, pal aan het riviertje de Rijn, die inmiddels al heel Oud is.

P1130064

De Romeinen hadden in de buurt een grensfort gebouwd, die zij de naam ‘Brittenburg’ hadden gegeven. Op dit kunstwerk, vlakbij het Uitwateringskanaal, is de plattegrond te zien van dit fort, inclusief enkele soldaten van keizer Caligula, die aan het vechten zijn tegen de zee. De keizer is hier in de buurt geweest want in Valkenburg is een wijnfles gevonden die uit zijn privé collectie kwam. P1130079

Ik hef het glas niet, maar ga in stilte op pad. Van Lugdunum Batavorum langs de grens van het Romeinse Rijk in de Lage Landen, misschien loop ik wel Xanten, waar de Romeinen ook niet hebben stilgezeten.
De route loopt eerst tussen de boulevard en het strand, onder een stralende zon. Bij het bekende witte kerkje gaat het naar het centrum langs vele oude huizen.
Dan kom ik in de duinen van Vlaggeduin, een enkele andere wandelaar kom ik tegen. Het begint warm te worden. Aan het einde van het duingebied gaat mijn jas uit. Ik gebruik een wandelbankje om mijn rugtas op te zetten en op dit tafelblad ontdek ik een plattegrond, een soort Urbi et Orbis. Roma is nog 1659 kilometer te gaan, maar dat hoeft niet op één dag. Roma is ook niet op één dag gebouwd. De plattegrond is een mooi detail op deze tocht.
Van Katwijk aan de Zee kom ik in Katwijk aan de Rijn. Bij het Additionele Kanaal (hoeveel mensen zouden dit kanaal zo noemen?) tref ik in de zonneschijn een paar schaatsers op een sokkel. Weer of geen weer, deze schaatsers gaan op pad. Van Katwijk aan de Rijn gaat de route min of meer langs de Oude Rijn, via Rijnsburg. In latere tijden zal de route hier verlegd worden. Nu kom ik door een gebied waar veel wordt gebouwd, in retrostijl. Architecten lijken oude bouwtekeningen uit het archief gehaald te hebben.
Nadat ik de Via44 onderdoor ben gegaan kom ik bij gebouwen van de Universiteit Leiden. Dez universiteit, de oudste van Nederland, tooit zich in Latijnse teksten met de naam Academia Lugduno Batava. Hier ook weer Lugdunum/Luduno. De route probeert zo veel mogelijke groene stroken in Leiden en Oegstgeest mee te nemen, zoals Nieuweroord, Leidsche Hout, Oud-Poelgeest en het mooie Hortus Domus (Heemtuin).

P1130108

Wanneer ik de Hortus Domus uitkom en de straat oversteek sta ik bij de Leidsche Voetbalvereniging Lugdunum. Of deze club banden heeft met Lazio Roma of AS Roma weet ik niet.
In de oude binnenstad loop ik even gelijk op met het Marskramerpad, maar er is nog veel meer te zien. Leiden is een bezoek meer dan waard.

P1130142

Dan sta ik op de plaats van castellum Matilo. Bij vier ingangen van het oude terrein (nu een hondenuitlaatplaats !) staan in totaal acht wachttorens. Bij dit castellum is in 1996 een bronzen ruitermasker gevonden. Dit masker is gedateerd in de periode 80 – 1215 na Christus. Momenteel is het masker in het Rijksmuseum van Oudheden. De naam die aan het ruitermasker is gegeven is die van Gordon(us), vanwege de krullekop.

P1130167

Verder gaat de tocht weer door groene gebieden, zoals de beboste wielrenbaan, verwacht hier geen Ben Hur-achtige toestanden, maar er kan wel worden gefietst. Bij Hoeve Cronesteijn gaat de route naar het zuiden, verder op weg naar Roma. Maar eerst ga ik over de Via Major 4 en kom ik in Zoeterwoude Dorp, waar nog meerdere mooie oudere bouwsels te vinden zijn.
De wandeling van vandaag is een mooie start van de Romeinse Limes.
Romeinse Limes (I) – Katwijk aan Zee naar Zoeterwoude Dorp – 32 kilometer

Fout
Deze video bestaat niet
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.