OMWEGEN

Ga er maar aan staan.
Op wandelvakantie met jouw schoonfamilie.
Langs de rivier Semois in de Belgische Ardennen.
Een familie die gepokt en gemazeld is in dit soort uitstapjes.
Schoonvader, schoonmoeder, schoonzus, schoonbroer (met gitaar) en vriendin.
Daar staat en wandelt en zit Thomas, als nieuweling op zijn eerste wandelvakantie.
Schoonmoeder heeft alles tot in de puntjes geregeld, zelfs een rustdag, speciaal voor Thomas.
Ook heeft schoonmoeder geregeld dat de dagelijkse afstanden niet te lang zijn, speciaal voor Thomas.

De wandelingen (op zijn gloednieuwe schoenen) bevallen Thomas prima. Het gezelschap loopt op de door schoonvader gekozen omwegen en zandpaden. De beste man is ontvankelijk voor alles dat hij tegenkomt onderweg. Temidden van dit gezelschap is Thomas tegelijk een randfiguur, een buitenstaander, die later dit gezelschap mist. Zijn vriendin heeft zijn horizon vergroot en haar familie doet daar enthousiast aan mee. Hij doet niet met alles mee, hij is de kijkende en schrijvende buitenstaander op de tocht van Bouillon (ja, die van Godfried) naar Bohan en dan via een andere weg terug. Wanneer vlak voor de terugkomst bij de start het gezelschap naakt in de Semois springt, blijft Thomas achter op de oever. Hij observeert in stilte.

Er is een kostbare en luxueuze overnachting in een groot landhuis. De schoonmoeder is desondanks, of dankzij, zeer kritisch en dan valt slecht bij haar naasten. Verhalen komen daardoor los. De harde werkelijkheid breekt door de beschermende beschaving. De groep beweegt zich door interne strubbelingen heen.

Bij het schrijven van zijn herinneringen vraagt Thomas zich af of zijn herinneringen nog wel te vertrouwen zijn. De naam van het landhuis kan hij zich niet voor de geest halen. Heeft het zich daar wel afgespeeld? Wat blijft er over wanneer hij kritisch terugkijkt naar de tocht?

Op de omslag zien wij één persoon met hoed in een kano op de Semois. De etappe over het water brengt nieuwe verbanden en verwaterde verbanden aan het licht. Hij is niet alleen een wandelende buitenstaander, maar ook een kanoënde buitenstaander. Kort na zijn enerverende vakantie in de Ardennen eindigt de relatie van Thomas.

Vastgelopen.

Thomas Heerma van Voss
Omwegen
– een wandeling –
Van Oorschot Terloops
ISBN 9789028231139

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.