ONDERWEG NAAR JEZELF

De Engelsman Jonathan Hoban is een psychotherapeut gevestigd in de Britse hoofdstad. na een turbulent leven met verslavingen aan alcohol en drugs sloeg hij de weg in naar therapie. Als ervaringsdeskundige zet hij zich in om anderen te helpen. Daar deinst hij er niet voor terug om ervaringen uit zijn leven ter sprake te brengen in zijn gesprekken met cliënten.

In dit boek gaat Hoban in op zowel zijn eigen leven, zijn verslavingen, zijn afkomst als op zijn vorm van therapie. In deze therapie gaat hij er op uit met zijn cliënten, wandelen door een bos, door een open ruimte, door een park in de stad. Plekken waar de cliënt ruimte kan ervaren, op adem kan komen, lichamelijke inspanning kan leveren. In deze context kunnen nieuwe perspectieven baan breken in het leven van een cliënt.
In de oorspronkelijke titel van dit boek komt een wolf voor. Deze wolf zien we niet terug in de Nederlandse titel, maar wel in de tekst. De wolf staat symbool voor ons wilde ik en voor ons als ‘sociaal wezen . Dat wilde in ons bestaan staat voor de gevaren en de angsten van onze gevoelens en de diepten daarvan. Daaruit komen voort beslissingen die wij nemen om te overleven. Tegelijk zijn wij sociale wezens, trouw aan mensen om ons heen met wie wij communiceren.
Hoban geeft in zijn boek inzicht in allerlei praktische manieren om aan de slag te gaan. Hij geeft opdrachten, invuloefeningen en telkens daaraan gekoppeld: ga wandelen, zet jouw lichaam in beweging en laat jouw hersencellen gestimuleerd worden door jouw fysieke inspanning. Hij geeft duidelijk aan dat wanneer je aan de slag gaat met deze vorm van therapie geen snelle oplossing geeft. Veranderingen hebben tijd nodig om geworteld te raken in jouw bestaan. Een bestaan waar het om gaat dat jij wordt wie jij echt bent (pagina 20). Want het enige dat telt is wat jij intuïtief gelooft en voelt (pagina 17). Gelukkig gaat Hoban wel een stapje verder dan alleen maar het ik (jouw diepste gedachten, waarden en overtuigingen) te benadrukken. Aan het einde van het boek komt ook naar voren dat wij ook aan anderen moeten denken. Hier komt de wolf met zijn roedel om de hoek kijken.

Tegen het einde van het boek vat Hoban nog eens de voordelen van wandeltherapie samen: * psychologisch: door te wandelen geef je jouw geest de gelegenheid om te ontspannen (aanmaak van oxytocine) en geeft het de mogelijkheid om jouw gevoelens te verwerken; * fysiologisch : door jouw stoel te verlaten en te gaan wandelen werk je op een positieve manier aan jouw lichamelijke conditie, het werkt positief uit voor jouw bloeddruk en het is van belang in de strijd tegen overgewicht (Hoban geeft ook nog enkele praktische opmerkingen over gezond voedsel); * spiritueel : door te gaan wandelen (het liefst in een groene omgeving) ontstaat er rust en verbinding met de natuur. Hoban ziet de natuur als een universele ouder.
Eén van de draadjes in dit boek is: durf grenzen te stellen. Grenzen om jezelf te beschermen. Grenzen stellen in jouw agendaq. Grenzen aan het werk dat jou dreigt op te slokken (niet meer multitasken). Zorg voor jouzelf en dan kun je ook beter anderen helpen.
En nu: aan de wandel. Veel plezier.

Jonathan Hoban
Onderweg naar jezelf
Hervind je intuïtie, vertrouwen en kracht door te wandelen
Fontaine Uitgevers 2021
ISBN9789464654

oorspronkelijke titel: Walk with your wolf, 2019

Dit boek heb ik ontvangen van Fontaine Uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Een gedachte over “ONDERWEG NAAR JEZELF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.