Klompenpad Laaksepad

P1100033

Laakmannetje.
De eerste keer dat ik van dit wezen vernam was toen ik een boek las van Henk Vreekamp (1943 – 2016). Deze in Hoevelaken geboren en gewortelde theoloog ging in zijn ‘De tovenaar en de dominee’ in op zijn verbondenheid met zijn voorgeslacht en de verschijning van God. Zijn overgrootvader was bekend in het dorp als tovenaar en hij is de dominee. 

De Laak is het oude grensriviertje tussen Nijkerk en Hoevelaken (tegenwoordig speelt het ook een rol tussen de gemeente Nijkerk en de gemeente Amersfoort als scheidslijn) dat stroomde naar de oude Zuiderzee. Volgens de verhalen uit de tweede helft van de negentiende eeuw liep het Laakmannetje zich druk te maken over de grens tussen Nijkerk en Hoevelaken. Volgens hem was de boeren uit Hoevelaken onrecht aangedaan door de grens verkeerd te meten (pagina 55). Een ander vertelt dat het Laakmannetje een goedaardig mannetje was. Ook bij Zwartebroek zagen de mensen lichtjes heen en weer gaan. Eén van die lichtjes werd ook Laakmannetje genoemd (pagina 56).

P1100035

Om bij het Klompenpad genaamd Laaksepad te komen zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt naar het beginpunt gaan. Dat ligt niet bij een boerderij noch bij een klompenmaker, maar in het centrum van het rustieke dorp Hoevelaken. Maar je kunt het ook wat moeilijker maken. Er is een aanlooproute vanaf station Amersfoort Vathorst. Er is een aanlooproute vanaf station Hoevelaken. Ik kies voor de aanlooproute vanaf Nijkerkerveen. 

P1100038

Ik parkeer mijn fiets tegenover één van de kerken in het dorp. Kort na het begin van de wandeling passeer ik de volgende kerk. Ik zal hier weer terug komen en zo lijkt deze wandeling ook op een rondje rond de kerk. Zo kom ik op de Laakweg. Eerst gaat de weg voornamelijk over asfalt, bij de dierenbegraafplaats ‘Klaverweiden‘ gaat de weg door de landerijen (en verboden voor honden) en over een oud Kerkenpad naar de dorpskerk van Hoevelaken. Voordat ik op het Kerkenpad kom tref ik een mooi wandel- en rustbankje. Op het bankje rust een bewaartrommeltje met pennen en aantekenboekjes. Uit de aantekeningen begrijp ik dat er paaseitjes in hebben gezeten. Die zijn inmiddels allemaal op. Zou het Laakmannetje hier achter zitten?P1100049

Het Laaksepad is een complexe tocht. Niet alleen zijn er meerdere aanlooproutes, er zijn ook lussen, er zijn gedeelten die je twee keer loopt (wel in verschillende richtingen). Dankzij de heldere kaart in de app (of zoals het heet in de Afrikaner taal: een ‘toep’) en de trilfunctie maak ik geen fouten. Landgoed Hoevelaken is in het gelukkige bezit van een zichtlijn van twee kilometer. In de verte kun je (met leesbril) nog net Huize Hoevelaken zien, voorafgegaan door een spuitende fontein. Aan de noordkant van het bosgebied is de snelweg A28 goed te horen en te zien.  De zuidkant van het bos is een hondenloosloopgebied en hardloopgebied. Het hardlopen gebeurt niet uitsluitend door de loslopende honden. Na het bos is de beurt aan de Weldammerlaan. Aan deze laan staat nog de boerderij waar Henk Vreekamp werd geboren.   P1100052

Via de voetbalvelden van S.C. Hoevelaken waar druk wordt gevoetbald op genderneutrale wijze kom ik langs de Algemene Begraafplaats, waar het veel minder druk is. In een hoekje langs het pad staat een verzameling overbodige zerken, waarop een enkele naam nog zichtbaar is. Langs het centrum en langs de Mixed Hockey Club Hoevelaken waar twee meisjesteams niet-genderneutraal tegen elkaar spelen ga ik verder. 

De oude boerderij Klein-Middendorp (boerderij Middendorp is nu hotel De Klepperman) staat te stralen op een dekzandrug. Deze dekzandruggen waren geschikt voor bebouwing en paden. Pas sinds de laatste 150 jaar is dit gebied tussen Nijkerkerveen en Hoevelaken ontgonnen. Opvallend zijn de lange en smalle stroken in het landschap gemarkeerd door lange bomenrijen. Hier zijn de patronen van de ontginning nog duidelijk waarneembaar in het landschap. Op deze route zijn trouwens veel boeiende landschapselementen terug te vinden, zoals de rabatten op landgoed Hoevelaken. 

Klompenpad Laaksepad – 13.4 kilometer – 2 uur en 25 minuten

P.S. Misschien dient er een Henk Vreekamppad in Hoevelaken en naaste omgeving te komen.

Advertentie