DE 3 BESTAAT NIET

Er is een wit/rode markering.
Er is een markering met een klomp.
Geel/rood markeert haar eigen weg.
Een Lange-Afstand-Wandeplad hult zich in wit/rood.
Klompenpaden mag je op klompen lopen, met bijbehorende markering.
Een Streekpad brengt jou verder en terug met geel/rood.

Dit gaat alleen nog over de markering van een route. Nog geen woord over een app, een gpx-bestand, een wandelgids, een kaartje. Elke route krijgt haar eigen stijl. Niet alleen Nederland heeft markeringen voor wandelingen in soorten en maten. Wit/rood gaat de grenzen over en is overal herkenbaar. Markeringen in het veld zijn handig, je hoeft niets in je hand te houden. Deze markeringen zijn echter ook kwetsbaar. Een hangoudere met een kwade kop kan zo maar een markering weghalen. Je loopt dan maar door en door, wachtend op een teken aan de wand.

In het Duitse Eifelgebied zijn vele wandelroutes, Ook in het Nimstal waar de Nederlandse schrijver Gerbrand Bakker woont. Hij wandelt graag en hij komt markeringen tegen op zijn wandelingen, maar hij komt ook plekken waar geen markeringen zijn. Je gaat heen en je ziet een markering, maar in de tegengestelde richting ontbreekt een markering. Het is de taak van de grote Eifelverein om die wandelroutes en die markeringen bij te houden, naast al het andere dat de Verein doet. Op een dag besluit Bakker aktie te ondernemen. Hij wil wel werken aan het onderhoud van de route bij hem in de buurt. Dit is route 1. Hij stuurt een bericht naar de burgemeester die hem na enig aandringen antwoordt en hem een voorganger aanprijst, die goede contacten heeft op het kantoor van de Eifelverein te Prüm. Een bezoek is gauw geregeld en Bakker kan aan de slag met zijn restauratiearbeid. Hij krijgt een verzameling 1-nen en een handleiding waar pagina 3 aan ontbreekt.

Nu kan hij aan de slag en wij volgen zijn spoor langs medelanders en aanwonenden, zijn zoektocht naar een geschikte plek voor een markering, het juiste type lijm om een bordje te bevestigen. We volgen hem op zijn bezoek aan een Nederlands echtpaar dat nummer 1 in gebruik heeft als aanduiding van hun huisnummer. In het dorp hebben veel mensen geen enkel idee dat een wandeling getiteld ‘1’ door hun dorp loopt. En dan is de markering klaar, een markering die vier jaar daarvoor nog was gemarkeerd door Tony, de Belg in de buurt. Van Tony krijgt hij nog een oude verzameling markeringen: de ‘1’ en de ‘2’ (die in dezelfde gemeente loopt) en de ‘3’.
Dan komt het grote moment. Eerst moeten er testlopers worden gevonden die de route gaan lopen, alleen afgaande op de markeringen. Uiteindelijk wordt een stel uit Tilburg bereid gevonden om de schoenen aan te trekken. De één gaat de ene richting uit, de andere gaat de andere richting uit. Zij komen elkaar halverweg tegen en bij het eindpunt wederom. Alles klopt, maar dat heeft volgens Bakker wel als nadeel dat op de route niets spannend gebeurt. Een beetje spanning zou wel leuk zijn voor het boekje dat hij schrijft voor uitgeverij van Oorschot.
Aan het einde van die dag mijmert hij: misschien ga ik volgend jaar wel aan de slag met de ‘2’. Maar die ‘3’? Wat is er
toch met die ‘3’?

Gerbrand Bakker heeft een leuk en onderhoudend boekje geschreven over zijn pogingen om route ‘1’ nieuw leven in te blazen. Mooie beschrijvingen van zijn interaktie met zijn buren en de andere contacten die hij heeft en de nieuwe contacten die hij opdoet tijdens zijn markeringstocht.


Gerbrand Bakker
De 3 bestaat niet
– een wandeling –
Uitgeverij Van Oorschot 2020
serie Terloops
deel vier
ISBN 9789028220058

Advertentie

2 gedachten over “DE 3 BESTAAT NIET

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.