LANGS SCHILDERSPADEN VAN DE VELUWEZOOM

Meerdere keren heb ik de grote borden langs de kant van de weg in de gemeente Renkum gezien.
Een blik in de verleden tijd.
Een blik door kwast en verf en lijst op wat was.

Meerdere kunstschilders in het midden van de 19e eeuw raakten geïnsprireerd door het landschap van Renkum en omgeving. Aangespoord door de School van Barbizon (Franse invloeden) en uitlopend op de fameuze Haagsche School trokken zij de deur van hun atelier achter zich dicht en liepen de natuur in, genoten van weidse vergezichten, een herder met zijn kudde, de Wodans Eiken, de vergezichten op de Betuwe, de verschillen tussen hoog en laag, een boerderijtje hier, een landhuis daar. Op adem komen in het landschap, ver weg van de omgeving waar zij vandaan kwamen.

De kunsthistorica Ans Mansveld heeft in dit boekje vijf routes gebundeld die gaan in het spoor van de kunstschilders. Oosterbeek, Wolfheze, Renkum, Heelsum Doorwerth komen aan de beurt. Vier wandelroutesen één fietsroute (die ook kan worden gewandeld. In het boekje worden geen afstanden gegeven, maar wordt een inschatting gemaakt van de tijd dat de passant onderweg is. Wanneer je goed gebruik wolt maaken van dit rijk geïllustreerde boekje dan is het goed om de tijd te nemen en niet haastig langs de boeiende plekken te gaan, waar een schilderij aan herinnert, waar een atelier was, waar de leden van de schildersbent elkaar troffen voor en goed glas (thee, neem ik aan).

Welke kunstenaars trokken de wandelschoenen aan en gingen naar Wolfheze, Renkum, Oosterbeek en andere plaatsen in de buurt? Frederik Hendrik Hendriks, Jacob Cremer, Maria Vos, Gerard Bilders, Anton Mauve, Jacob Maris en zijn broer Matthijs Maris, Willem Roelofs (die schilderles gaf aan koningin Wilhelmina) en vele anderen. Het is een rijke oogst. Ans Mansveld laat ons op haar wandelingen zien waar een schilderij tot stand kwam in het landschap (met bijbehorende afdruk van het schilderij), wie waar woonde, welke paden zij bewandelden. Zo is deze kleine bundel (55 pagina’s) een rijke bundel geworden.

Ans Mansveld – Langs schilderspaden van de Veluwezoom. Vijf kunsthistorische wandelingen in de gemeente Renkum – uitgeverij Kontrast 2002 – ISBN 9075665415

Dit boek heb ik eigenhandig van een plank in een kringloopwinkel in Wageningen gepakt.

Advertentie

Een gedachte over “LANGS SCHILDERSPADEN VAN DE VELUWEZOOM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.